dimecres, 7 de juliol del 2010

Qui recorda Alfred Rusell Wallace?


El 22 de novembre de 1859 es va publicar el llibre de Charles Darwin l'Origen de les espècies. Coincidint amb l'efemèride, la tardor passada es van conmemorar els 150 anys de la publicació d'un llibre fonamental per a la història de la ciència, que a més, va suposar la immortalitat per al seu autor. Així mateix, l'Origen de les espècies també va ser el primer llibre que va qüestionar obertament l'ordre diví de les coses, i gràcies a Charles Darwin, noms com Beagle o Fitz Roy estan idisolublement lligats al naturalista anglès.
Aleshores, què té a veure Alfred Rusell Wallace amb Charles Darwin, al marge del fet que tots dos eren coetanis i de nacionalitat anglesa?
Alfred Rusell Wallace (1823-1913) també era un notable naturalista, i igual que Charles Darwin, estava interessat en l'origen i evolució de les espècies. L'any 1855, Wallace va publicar un article en el qual aportava la idea d'evolució de les espècies, però sense aportar cap hipòtesi sobre el seu funcionament. Tanmateix, l'any 1858 (un any abans de la publicació del cèlebre llibre de Darwin!), va publicar un nou article en el qual apuntava a allò que més tard es coneixeria amb el nom de selecció natural com a motor del procés evolutiu. De fet, Wallace va fer arribar una còpia de l'article al propi Darwin, qui va escriure que aquell era el millor resum de les idees sobre l'evolució que ell mateix havia anat madurant durant més de vint anys. Cal remarcar que fins aquell moment, els dos naturalistes no havien mantingut cap contacte, de manera que la peternitat de les idees que a mitjan segle XIX van suposar una revolució científica i social s'hauria d'atribuïr tant a Charles Darwin com a Alfred Rusell Wallace. Malauradament, la història (fins i tot la de la ciència) tendeix a ser injusta en alguns casos i avui dia, poca gent recorda Alfred Rusell Wallace.